Det viktigaste vitaminet för immunförsvaret

D-vitamin har en förmåga att trimma immunförsvaret. Studier visar att brist på D-vitamin är ett vanligt fenomen i hela Europa. Bristen är vanlig bland alla åldersgrupper.

På hösten, vintern och våren är man mest utsatt för brist på D-vitamin. I norra Europa är det särskilt svårt att få i sig D-vitamin från solens strålar.

Ett antal studier visar att höga blodnivåer av D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.

Låga D-vitaminnivåer i Europa

I Europa gäller rekommendationer om att ta tillskott av D-vitamin först och främst barn, men det är viktigt för alla att ta tillskott med D-vitamin hela året. För att stödja immunförsvaret rekommenderas det att ha blodnivåer av D-vitamin högre än 50 ng/ml.

I Europa är det svårt att få i sig D-vitamin från solens strålar därför kan en optimal D-vitaminnivå uppnås vid intag av tillskott med D-vitamin.

Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin

De flesta vuxna behöver ca 50 µg D-vitamin under perioden från september till maj för att uppnå en tillfredsställande nivå av det viktigaste vitaminet för immunsystemet.

Det rekommenderas att ta tillskott hela året om man vill upprätthålla en bra D-vitaminnivå i kroppen.

Det dagliga behovet av D-vitamin beror på kroppsvikt och längd. 35 µg D-vitamin kan vara en tillfredsställande dos för korta och slanka personer. Långa personer och personer med övervikt behöver upp till 80 µg D-vitamin per dag.

Intag av tillskott med D-vitamin är tryggt om man följer dessa rekommendationer. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) är 100 µg ett tryggt intag per dag.

Prova D3-vitamin 50 µg nu – 300 kapslar

Endast 249,50 kr (gratis frakt) för 10 månaders dos!


1 kapsel innehåller
Vitamin D350 μg (1000 %*)


Sublinguala B12-vitaminer ger bästa resultat