Fida sträcker ut en hjälpande hand i Ukraina och vid den ukrainska gränsen

Suomen Terveysravinto Oy gjorde en donation till välgörenhetsorganisationen Fida som följd av kriget i Ukraina, med syfte att ekonomiskt bidra till krigets mest utsatta områden. Vi fick möjligheten att intervjua Janne Harjukoski från Fida för att få en inblick i det sociala engagemanget som görs för att hjälpa krigsoffren i Ukraina.

Hej Janne! Kan du kortfattat presentera dig själv?
Hej! Jag heter Janne Harjukoski och jag bor i Osijek, Kroatien, tillsamman med min fru. Vi har två vuxna barn som bor i Finland. Jag arbetar som koordinator för romska missionsarbete inom välgörenhetsorganisationen Fida. I det europeiska departementet är min huvudsakliga uppgift att koordinera hjälp till sammanlagt 12 östeuropeiska länder. Sedan krigsutbrottet i Ukraina har vi bedrivit hjälparbete vid olika gränsövergångar i Ukraina.

Var har ni bott och vad har ni arbetat med?
När kriget utbrast i Ukraina sökte vi oss genast till den ungerska gränsen för att kunna ta emot och hjälpa ukrainska flyktingar. Vi har främst guidat flyktingar till olika myndigheter där de kan registrera sig, samt delat ut mat och andra basvaror. Vi samarbetar även med andra ideella organisationer genom Fida i Ukraina, vid den ungerska gränsen samt i Moldavien och Slovakien.

I Ukraina hjälper vi flyktingar samt lokala människor i behov av hjälp tillsammans med organisationerna Valo, Karpatian elämä samt Inspiration-center. Den förstnämnda är en lokal organisation i Väst-Ukraina som erbjuder humanitär hjälp på plats för personer som inte har lyckats ta sig över gränsen. Den sistnämnda samarbetspartnern är en ideell organisation belägen i östra delen av Ukraina i staden Sjepetivka. Före kriget var Inspiration-Center en anläggning för romer, men i nuläget är den öppen för allmänheten. Centret erbjuder förutom krisboende även hjälp för att evakuera människor från de svårbelägna östra delarna i landet för att ta dem över till Rumäniens gräns, där de har möjlighet att ta sig vidare. 

Vid den ungerska gränsen samarbetar vi med den romska missionen samt Ungerns baptister. Den romska missionen i Ungern har verksamhetsställen runt om i landet och har numera omgjorts till ett krisboende som vi hänvisar folk att söka sig till från gränsområdena. För tillfället bor det cirka 200 personer i ett mer permanent krisboende på anläggningarna. En del stannar där under en kortare period, medan majoriteten bor där mer långvarigt. Ungerns baptister är huvudorganisatör för den humanitära hjälpen kring Ukrainas gränsområde, medan vi i Fida hjälper dem så gott vi kan i deras arbete. 

Mitt motto är att goda relationer och kontakter skapas under fred. När sedan ett krisläge som nu skulle uppstå, kan vi snabbt reagera när kontakten redan finns där. Det har visat sig vara oerhört värdefullt och viktigt för vårt arbete i Fida.

Vad har du sett under din tid som missionskoordinator?
Vi har egentligen sett allt. Mycket elände och fruktansvärda människoöden när vi mött upp folk vid gränsområdena. Vi har mött personer som har förlorat precis allt i livet: husen har blivit ruinerade och männen har stannat kvar för att försvara landet. I princip har allt de hade i livet gått i tusen spillror. Man får höra fruktansvärda berättelser och vittna svåra människoöden. I Moldavien träffade vi en liten flicka som mist båda sina föräldrar i bombningarna. Hennes släktingar hade lyckats ta sig över gränsen tillsammans med flickan. Trots att berättelserna är tuffa, förstärks endast vår vilja att hjälpa dessa människor. Personligen vill jag göra allt i min makt för att hjälpa nyanlända ukrainare samt dem som fortfarande befinner sig i landet. 

Finns det något möte som du speciellt minns?
Vi befann oss nära den ungerska gränsen för att möta upp och hjälpa människor som tagit sig dit med tåget. Där såg vi en liten pojke tillsammans med en kvinna som jag gick fram till för att hjälpa. Jag bar deras bagage och bytte några ord med kvinnan, som berättade att de skulle fortsätta vidare till Budapest. Jag gav dem mat och skaffade tågbiljetter till Budapest och följde dem till tåget. När kvinnan sedan skulle stiga på tåget tillsammans med sin son utbrast hon i tårar, kramade om mig med orden: “Tack för allt det ni gör för Ukraina”. I den stunden hade plötsligt vår lilla insats en enorm betydelse för den enskilda individen. Hon upplevde att vi kunde leva med i Ukrainas sorg, smärta och förlust. Det är ett möte som jag alltid kommer att bära med mig.

Hur många ukrainska flyktingar har ni i Fida lyckats hjälpa?
Oj, det måste vara den allra svåraste frågan, det är väldigt svårt att bedöma. Men jag skulle säga att det rör sig om tusentals personer som har fått direkt hjälp via vår organisation och indirekt är ju antalet betydligt högre. Vi har allt som allt hjälpt otroligt många människor och det kontinuerliga arbetet fortsätter hela tiden.

Finns det något som vi kan göra här i Norden för att hjälpa Ukraina och ukrainska flyktingar?
Denna fråga har berört oss alla och tagit oss ett steg närmare i att förstå hur var och en för sin del kan bidra. Vi har redan sett en liten flyktingvåg från Ukraina och det vi kanske kunde bli lite bättre på är att bjuda mer på oss själva. I vår kultur har vi ofta som vana att tänka att vi låter “andra vara ifred” medan vi samtidigt vet hur viktigt det är för nyanlända att känna sig välkomna. Var och en av oss kan tänka till om vi kan göra något konkret med någon ukrainsk flykting, kanske gå och handla eller ta en fika på stan, eller gå med i någon förening, församling eller annan organisation. Vi kan alla komma ihåg att bemöta nyanlända med kärlek och värme.

Ett annat alternativ kan vara att stötta ideella organisationers verksamhet ekonomiskt för att bidra till socialt engagemang i samhället. Ideella organisationer vet vilken typ av hjälp som behövs var och kan koordinera insatserna rätt. All form av hjälp och bidrag är välkomna och vi måste komma ihåg att konflikten konstant fortsätter i de drabbade områdena. Även om konflikten plötsligt skulle upphöra ska vi minnas att vi har en lång väg att gå innan läget blir stabilt igen. Varje krona gör stor skillnad. 

Fida är en finländsk ideell organisation grundad 1927, vars huvudsakliga syfte är att erbjuda humanitär hjälp, utvecklingsarbete och missionsarbete grundat på kristliga värderingar. Fida har verksamhet i cirka 50 länder runt om i världen. 

Du är varmt välkommen att bidra med valfri summa för att stödja Fidas arbete. Du kan donera via Mobilepay, bankkonto eller sms. Mer info och anvisningar hittas här:  Donate – Change Lives – Fida  

Bilderna: Arto Karvonen ja Benjamin Hokkanen / Fida international